- Letölthető napi  video összefoglalók -
- GÓLYANAPLÓ  -  2006  -

A project a Dél-Dunántúli Gólyaprogram  támogatásával működik !

A kamera gyors cseréjét  köszönjük a
 Mini-RC BT-nek 
honlapjukat az alábbi linkre kattintva megtekintheted !
http://www.minikamera.hu/

                              

Nagy volt az igény mozgókép bemutatására is ezért a mai naptól
( 2006.május 22. hétfő )  minden nap a gólyák kirepüléséig  egy napi összefoglalót adunk , így követhető lesz a fiókák fejlődése .  A videók mellé pár szavas rövid kommentárt is fűzünk  , így egy szép hoszzú gólyanaplónk lesz végül.
A file-ok .avi  vagy .mpeg  tipúsúak , letöltésük pedig  ( gyors szerverrről )    jobb gomb mentés másként , vagy cél mentése másként funkcióval lehetséges !
Jó  töltögetést !



2006.május 21. vasárnap -  Az első felvétel  -  kb. 1 perc .avi -file  ( 22 MB )
Ezek a legelső felvételek , ezen a napon készítettük a kamerát ,  itt az látható , hogy nincs  szülő a fészekben , a fiókák pedig még alig látszanak ki a fészekből... A kamera felszerelése után két és fél óra múlva szállt le az  apa  ( Chuck ) , miután számtalan  kört megtettek Ludmillával a fészek felett ! 
2006.május 22. hétfő -  Etetés  -  kb. 5 perc .avi -file  ( 55 MB )
Nagyon érdekes anyag , jól látható , hogy miként eteti az anyjuk az öt fiókát , érdekes , hogy milyen gyorsan esznek a picik !
2006.május 23. kedd  - Négyen maradtunk -  kb. 5 perc .avi -file  ( 60 MB )
Sajnos a természet rendje a mi fészkünkben is utat tört magának : négyre csökkent a fiókák száma ! Hogy mi történt a legkisebbel , az ebből a  video-ból megtudható , de csak igazán erős idegzetűeknek ajánljuk  , kisgyerekeknek nem igazán !
2006.május 23. kedd  - Fészekrend  -  kb. 2 perc .mpg -file  ( 51 MB )
Hogy ne maradjanak a picik sem  VIDEO nélkül  a mai napon , ezért  ma két anyagot tettünk ki ! Az anygból kiderül , hogy  egy fészek sosincs "készen " !
2006.május 24. szerda  - Kígyó-show  -  kb. 5 perc .avi -file  ( 65 MB )
Mai kisfilmünkben ismét  nagyon érdekes jelenetet sikerült  felvenni ! Az "apa" hozott egy jó hosszú kígyót , a picik pedig ezzel próbáltak valamit kezdeni , pont a kamerával szemben , nagyon aranyosak voltak ! Végül "anyuka" rejtette magába a zsákmányt . Egyébként iszonyatos gyors a fejlődésük , szinte szemmel látható !
2006.május 25. csütörtök  - Tityi-totyi  -  kb. 1 perc .avi -file  ( 15 MB )
2006.május 25. csütörtök  - Szieszta   -   kb. 1 perc .avi -file  ( 15 MB )
2006.május 25. csütörtök  - Kukucska  -  kb. 2 perc .avi -file  ( 32 MB )
Ma három rövid anyagot tettünk ki azokra is gondolva akiknek kicsit  lassabb az internetes kapcsolatuk .Nagyon szépen fejlődnek a fiókák  , a legnagyobb simán körbetotyogja a fészket  ,szemmel láthatóan már a repülés gondolata sem áll távol tőle :-)) . Tegnap este hatalmas  eső volt , de ha néztétek az élő-képeket az anyuka nagyon szépen védte a fiókákat . Szerencsére  a kameránk jól bírta az esőt , a hétvégén feljebb állítjuk picit , mert a fiókák lassan "kinőnek" a képből !
2006.május 26. péntek  - Kígyó show II. -  kb. 2 perc .avi -file  ( 25 MB )
2006.május 26. péntek  - Egyedül   -  kb. 2 perc .avi -file  ( 32 MB )
Mai két anyagunkban ismét érdekes felvételeket láthattok ! A kígyó show II. című anyagban  az apuka ( akit Chuck - nak neveztünk el)  éppen helyet cserél  az anyukával ( ő a  Ludmilla nevet kapta ) , és miután kiöklendez egy csomó kis kígyót , azt a fiókák nagy élvezettel efogyasztják !
Az egyedül című anyagban azt láthatjátok , hogy mint ígértük  feljebb állítottuk a kamerát egy picit ( ezért  sokkal jobb a kép elrendezése mától ) , azonban egy jó 15-20 percre Ludmilla magára hagyta a piciket , ( valószínű megijedt tőlünk pedig  nagyon óvatosak voltunk )  a fiókák  pedig ijedten   nézegetnek...
Végül a visszatérés pillanatát is sikerült megörökíteni , ahogy visszatér a picikhez  az anyukájuk , ettől a kicsit  láthatóan mregnyugodtak ...
Ma volt a Blikk c. napilap nálunk , a hétfői számban olvashattok a gólyákról, és ígérik , hogy hetente beszámolót közölnek rólunk !   
2006.május 27. szombat  - Reggeli etetés   -  kb. 4 perc .avi -file  ( 55 MB )
Ismét egy érdekes jelenetet sikerült rögzítenünk. Azon ritka pillanatok egyikét amikor mindkét szülő a fészekben van és "váltja" egymást .Most éppen az apuka vigyázott a gyerekekere , de megjött anyuka is , és Chuck rögtön indult  por- tyázni. Ludmilla pedig egy hatalmas gyík-kígyó-béka egyveleget böfizett az éhes fiókáknak amit azok hihetetlen gyorsan elfogyasztottak. Szinte  szemmel látható a fejlődés ,már nagyon nagyok a fiókák , kivéve Nyilas Misit a legkisebbet .Miatta picit aggódunk ,mert  le van maradva a fejlődésben ...
2006.május 28. vasárnap  - Ebéd  -  kb. 6 perc .avi -file  ( 75MB )
Ebben az anyagban is látható  a " váltás  " etetéskor , a két gólya a fészekben együtt , azzal a különbséggel , hogy most  Chuck maradt itt vigyázni a gyerekekre !
Szemmel látható , hogy Chuck mennyivel erősebb mint Ludmilla ! Amúgy a szokásos  béka-gyík-kígyó kombináció volt a menü , viszont előtte hozott valami érdekeset a csőrében , amit nem tudtunk beazonosítani , de biztos hogy étel volt a piciknek. Nagyon jól lehet látni a picik ( akik már nem is olyan picik ) hátán a fekete tollkezdeményeket , Nyilas Misi  is egész életképesnek tűnik , bár méretben elnmarad társaitól !
2006.május 29. hétfő  - Esőben -  kb. 2 perc .avi -file  ( 25MB )
Tegnap éjjel óta egyfolytában esik az eső , bizony elkel a fiókáknak a "védőernyő" .Mai felvételünkön azt láthatjátok , hogy  mint egy nagy pajtateő úgy funkcionál az anyagólya az esőben. A fiókák pedig szinte egymásba tekerednek , hogy melegítsék egymást. Amúgy szinte egész nap vagy ez volt  , vagy   ült Ludmilla a piciken akik már egyre nagyobbak ! 

2006.május 30. kedd  - Etetés esőben -  kb. 2 perc .avi -file  ( 25MB )
Úgy látszik a technika ördöge minket is utolért. Mai anyagunk rögzítésekor már látszott , hogy valami lesz a kamerával ( picit sárgább a kép a megszokottnál ) ami aztán délutánra el is romlott. Szerencsére a szállító azonnali cserét ígért , úgyhogy reménykedünk , hogy maximum 1 nap marad csak ki. Mai össze- foglalónkat nagyon nehéz volt elkészíteni , hiszen amióta ez a kemény esős idő van , azóta szinte egyfolytánban Ludmilla maga alá rejti a fiókákta és  óvja őket a hidegtől. Sikerült elkapni egy etetést , de látszik , hogy milyen nagyon átázott minden. Tegnap este óta  volt egy kis izgalom , mert nem tudtunk beazonosítani az élőképen a fészek szélén egy tárgyat  és féltünk , hogy nehogy Nyilas Misi legyen !A felvételen aztán kiderült hogy megvannak még mind a négyen ,  bár nem olyan aktívak mint amikor jó idő volt.
Reméljük  mielőbb jó lesz a kamera !

2006.május 31. szerda - Kézi kamerával -  kb. 1 perc .avi -file  ( 18MB )
2006.május 31. szerda - Döbbenet !-  kb. 3 perc .avi -file  ( 43 MB )
2006.május 31. szerda - Etetés -  kb. 2 perc .avi -file  ( 36 MB )
Mozgalmas volt az elmúlt 24-óra ! Mivel nem tudtuk , hogy sikerül -e  kicserélni a kamerát , úgy döntöttünk , hogy kézi kamerával kívülről csinálunk felvételeket az esti összefoglalóhoz .  Az első összefoglalón ez látható , a kép remegésért elnézést , de egy kéményen állva kellett videózni. Már ez a felvétel is beigazolni látszott  félelmeinket : egy kis fióka kinn van a fészek szélén és nem él ! Sajnos ez jól látható ezen a felvételen ! A második felvétel már az új kamerával készült melyet délután szereltünk fel , ( külön köszönet a szállítónak aki gyorsan kicse-
rélte a kamerát és így 18 órán belül újra lett élőképünk )  először nem is akartuk hinni a szemünknek !!! Csak 2 fióka van a fészekben Jumbo  elég jó erőben , de a másik ( nevezzük őt Kacornak egyik kedves  látogatónk javaslata alapján )  szinte alig él ! Hogy hova tűnt egy fióka az rejtély ! Úgy látszi k ez a 3 napos hideg , folyamatos  nagyon erős eső nemcsak a kameránkat tette tönkre , kikezdte a fiókákat .Többen már tegnap is aggódtak Nyilas Misiért , aki láthatóan nem is evett .A felvétel azért is érdekes , mert a  fészekre  Ludmilla rögtön ahogy felszereltük az új kamerát visszatér , már nem fél tőlünk !
A harmadik ETETÉS c. anyagban pedig látható , hogy próbálja Ludmilla etetni a piciket  , de Jumbo keveset eszik  Kacor pedig egyáltalán nem ....Hát ennyien maradtunk , most már izguljunk a két megmaradt fiókáért , de azért picit szomorúak vagyunk :-((
Hát bekövetkezett az , amire a legkevésbé sem számítottunk , és reméltük  hogy nem így lesz : Kacor is  elhagyott  minket , már csak Jumbo -ért izgulhatunk ! Nagyon üres  és furcsa így a fészek , első anyagunkban melynek 'Egyedül"  a címe szinte kézzelfogható a magány...Megtaláltuk a tetemeket is : egy a fészek aljában , kettő a fészek szélére kidobva , mint azt Loboncos  nevű kedves  látogatónk jelezte , aki kikockázta a kézikamerás video-t ! Az első anyagban látható  Chuck és Ludmilla is , most jól meg lehet figyelni őket  és  észrevehetőek az apró különbségek ! . A második anyagban egy  hatalmas fűcsomóval végzett fészekjavítást láthatunk  , nagyon érdekes ! Egyetlen jó a sok rossz hír között , hogy Jumbo nagyon jó erőben van és reméljük  vele már nem történik semmi baj !
2006.június 02.péntek - Eső -eső - eső - kb. 1 perc .avi -file( 21 MB )
Sajnos nagyon hideg van és ma is egyfolytában esett . Mai összefoglalónk azért mindössze  1 perces , mert Ludmilla meg se moccant egész nap , Jumbót nem is láttuk , óvta a picit a hidegtől és a nedvességtől...Most már nagyon aggódunk , ez a hideg nagy próbatétel a picinek , nagyon félünk nehogy baja essen ! Amúgy is jelezték a gyerekek , hogy a környező falvakban sok  elpusztult gólyafiókát láttak , több fészek maradt  árván a környéken , reméljük a "mi" fészkünk nem  lesz teljesen üres ! Chuck sem jenet meg a képen , pedig egész nap figyeltük , lehet hogy táplálékot próbál szerezni... Reméljük holnapra megenyhül az idő , és  vidámabb képeket tudunk
bemutani , és Jumbó is látható lesz !

2006.június 03.szombat - Üdvözlés - kb. 5 perc .avi -file( 57 MB )
2006.június 03.szombat - Vihar előtt - kb. 4 perc .avi -file( 48 MB )
2006.június 03.szombat - Tisztálkodás - kb. 4 perc .avi -file( 48 MB )
Ma is esős és hűvös idő volt , de voltak legalább rövid esőszünetek  és láthattuk végre Jumbót is ! Ma éppen ezért 3 anyagot is kitettünk , melyekből kiderül , hogy Jumbo viszonylag jól van , picit "orrnehéz" de ezt mi annak tudjuk be , hogy nagyon gyorsan fejlődik , reméljük nem a  gyengeség jele ! Nagyon szépen látszanak kis szárnyacskái is és egyre nagyobb a fekete rész a szárnyakon ! Az első anyagban sikerült elkapni amint  Chuck és Ludmilla üdvözli egymást , ezt mindennap többször elismétlik ! Gyakorlatilag 2 hete figyeljük a fészket és a kameracserét és a kamera kihyelyezését leszámítva egy pillanatra sem hagyták egyedül a fészket , de  még akkor is folyamatosan szemmel tartották!!! A másik két anyagban láthatjuk amint  Jumbo  és szülei szépen "rendbeteszik" tollazatukat , valamint azt is sikerült elcsípni , hogy a gólyák hogy végzik a  "nagydolgukat " szépen a fészekből kihajolva :-).
A képeken látható , hogy nagyon nagy vihar közeledik , reméljük nem lesz jég vagy valami  kellemetlen meglepetés ...
2006.június 04.vasárnap - Vihar után  - kb. 1 perc .avi -file ( 11 MB )
Hát nagyon nincs szerencsénk az időjárással . Sajnos másodszor is tönkrement a kameránk , azért érdekességként megmutatjuk ebben a rövid anyagban , hogy milyen az elázott kamera képe , és ha homályosan is de látszik Jumbo ! Az egyetlen jó dolog , hogy Jumbo megvan és semmi baja !
2006.június 05.hétfő - Jumbo az óriás  - kb. 4 perc .avi -file ( 51 MB )
Megint viszonylag  hamar  sikerült újra állóképet "adni" , de a kamera még nem tökéletes , azonban már nézhető képet ad ! Most pillanatnyilag két  kameránk van , de nem cseréljük ki a fenn lévőt amíg  elfogadható képet
ad ! Hogy még érdekesebb legyen , ma volt itt egy hosszú többórás áramszünet , úgyhogy még a  "hibaüzenetünk " sem látszott !   Nagyon nagyot fejlődött Jumbo ,  amikor bizonytalanul , de feláll akkor látszik igazán ! Most már bizakodunk , nagyon reméljük hogy nem lesz semmi gond vele ! Van a video-ban egy rész amikor kiterjeszti szárnyait , ott látszik igazán hogy milyen széles a szárnyai fesztávolsága .Reméljük , most már kicsit jobb idő lesz a héten , bár az időjósok nem ezt mondják !

2006.június 06.kedd - Jumbo rendet rak  - kb. 4 perc .avi-file ( 41 MB )
Mai anyagunkban  látható , hogy Jumbo már szinte nem is fióka hanem egy kis gólya ! Nagyon szépen fejlődik , a tollazatát is ügyesen rendberakja már egyedül , sőt a fészek  rendezésébe is  besegít Ludmillának ! Ma  is esős és elég hideg idő van , azonban vannak az esők között kis szünetek , meg tudnak a  gólyák szárítkozni.
2006.június 07.szerda - Ludmilla takarít  - kb. 3 perc .avi-file ( 30 MB )
2006.június 07.szerda - Jumbo  - kb. 4 perc .avi-file ( 13 MB )
Ludmilla délelőtti nagytakarítását nézhetitek meg az első anyagban ,  amint példás rendetr  rak a  fészekben .Minden oda nem  illő dolgot  "kiszór" a fészekből ! Jumbo is próbál besegíteni neki  , azonban itt még csak pihenget és úgy szemléli anyukáját .  A második rövidebb anyagban már mozog is egy picit , és láthatjátok , hogy már nem  fióka , hanem igazi "gólyagyerek" ! Jól van , jól érzi magát , és a szemerkélő esőben már néha olyan  testtartást vesz fel mint a szülei... Nagyon szépen látszanak az egyre nagyobb fekete toll-részek a szárnyakon , szóval minden rendben !
2006.június 08.csütörtök - Ebéd  - kb. 5 perc .avi-file ( 70 MB )
Ma ismét egy picit nagyobb  anyagot tettünk fel , melyben láthatjátok a teljes gólyacsaládot együtt , és azt is , hogy az etetés mennyivel nyugodtabb  úgy , hogy már csak egyedül eszik Jumbo . Ő egyébként jól van és nagyon szépen fejlődik !  Kis bosszúság , hogy ismét történt valami a kameránkkal , pedig ma nem is esett az eső ! Igyekszünk  kijavítani a hibát , reméljük holnap sem maradtok  összefoglaló nélkül !
2006.június 09.péntek - Ketten anyuval  - kb. 3 perc .avi-file ( 35 MB )
Nem tökéletes még a kameránk  , de amellett döntöttünk , hogy nem zavarjuk meg a  fészket , a kép nézhető , de a jobb felső sarkán valami homályos folt látható .  Jumbo már   profilból akár egy  "igazi" felnőtt gólyával is össze- téveszthető , hihetetlenül gyorsan fejlődik. Szerencsére az idő is kedvez ,  az esők között vannak szünetek , és  nincs már hideg . Nálunk ezen a héten volt a VII. project - hét az iskolában és a témánk a Fehér gólya volt . Minden gyerek naprakész a fészek történetéből ,  és nagy igény van , hogy jövőre is legyen kameránk a gólyafészek felett.  Jumbo a nagy kedvenc és  most már  mindenki nagyon bízik abban , hogy  ki fog repülni a fészekből !
2006.június 10.szombat - Spártai nevelés- kb. 2 perc .avi-file ( 35 MB )
2006.június 10.szombat - Felállva jobb? - kb. 5 perc .avi-file ( 62 MB )
2006.június 10.szombat - Szárnypróba - kb. 4 perc .avi-file ( 51 MB )
A tegnapi viszonylagos jó  idő után ma is  irgalamatlanul  sok eső esett !  A kameránk most viszonylag jól működik , de valami nekirepülhetett , vagy megkocogtatták Ludmilláék , mert picit elmozdult , ugyanakkor a fészekbe való  leskelődést nem zavarja , ezért úgy döntöttünk , hogy amíg ilyen , nem zavarjuk a  gólyacsaládot !
Mai anyagainkban mefigyelhetitek , hogy Jumbo-t a szülei eléggé felnőtt gólyának kezdik tekinteni!  Ugyanúgy kell állnia  az esőben mint szüleinek , sőt a "Spártai nevelés " c. anyagban azt is láthatjátok , hogy "direkt" nem ül rá Ludmilla , ő pedig  értetlenül kopogtatja anyukája hátát ! Amúgy köszöni jól
van , már megpróbálkozik  ( még picit bizonytalanul )  lábra állni és ilyenkor látható , hogy milyen magas ! Még legtöbbet a  "könyökein " jár a fészekben , de hol van már az a pár héttel ezelőtti fióka ! Láthatjátok a szárnyai méretét
 is , szinte már eléri  a szülei nagyságát !

2006.június 11.vasárnap - Jumbo tanul- kb. 4 perc .avi-file ( 51 MB)
Ma végre ismét szép időnk volt  Jumbo  pedig folytatta  a tanulást : szárnysuhogtatás , lábraállás , tisztálkodás ... Az anyagból megfigyelhetitek , hogy  milyen bizonytalan még a "rendes" gólyalábain , de már egyre többet használja őket ! Amúgy nagyon idilli volt a mai nap , zömében az előbb említett dolgokkal telt  és sok - sok lustálkodással .
2006.június 12.hétfő- Béke és nyugalom - kb. 2 perc .avi-file ( 25 MB)
2006.június 12.hétfő- Tityi-totyi - kb. 1 perc .avi-file ( 15 MB)
Teljesen nyugodt és kiegyensúlyozott volt ez a nap  , az idő is kijavult. A mai anyagainknkban is  szokásos programjait végzi Jumbo: tityi-totyi  "igazi" gólyalábakon  és  fészekrendezgetés !   Ma állítani kellett a kamerán mert végleg elmozdult , de sikerült  , és Ludmilla is hamar visszajött ! Már ismer minket és  engedte , hogy babráljunk egy picit a kamerával  ,de azért
szemmel tartotta  a picit !

2006.június 13.kedd- Szárnybemutató - kb. 2 perc .avi-file ( 30 MB)
2006.június 13.kedd- Meleg van - kb. 3 perc .avi-file ( 37 MB)
Ma is hasonló napunk volt a tegnapihoz , rendes nyugis  nap  sok - sok napsütéssel. Jumbo  fejlődik ,  fejlődik és fejlődik ! Most ez a dolga  ! Visszatérő látogatóink írják a vendégkönyvben , hogy ha 1-2 napot "kihagynak" szinte meg sem ismerik Jumbot ! Elhisszük , hiszen nekünk   is ,
( pedig  naponta látjuk )   szembetűnő ez az intenzív  növekedés !

2006.június 14.szerda- Etetés - kb. 3 perc .avi-file ( 41 MB)
Az anyag címe etetés , de lehetne " Jumbo hisztizik "  is a címe , mivel  Jumbo szinte  majd letépte  Ludmilla csőrét , hogy adjon neki valamit ennivalót !
Ludmilla kikinlódott magából némi ennivalót , amit  Jumbo kb 5 másodperc alatt felfalt :-) Szóval fejlődik a kis gólyánk nézzétek meg nagyon érdekes a mai anyag !

2006.június 15.csütörtök- Meleg van - kb. 2 perc .avi-file ( 30 MB)Nagyon meleg napunk volt ma , az anyagból láthatjátok  Jumbo-t
tityi - totyizni és  megfigyelhetitek , hogy szinte szenved a nagy melegtől !
Ma Chuck volt vele többet  , aki  keveset volt a fészekben az elmúlt napokban ,
Jumbo  - val olyan  "férfias" dolgokat csináltak , mint tollazatrendezgetés , de takarítás az nem volt annyira jellemző ! :-))

2006.június 16.péntek- Jumbo gyakorol - kb. 4 perc .avi-file ( 50 MB)
Ismét egy pokoli meleg  nap van mögöttünk . Jumbo egyre stabilabban és egyre többet jár " igazi"  lábain a fészekben . Közben próbálgatja a szárnyait melyek már majdnem olyan nagyok , mint a szüleié
2006.június 17.szombat- Szobatisztaság - kb. 4 perc .avi-file ( 48 MB)
Mai anyagunkból kiderül , hogy Jumbo ugyanúgy tudja  végezni a "dolgát"  a fészekből kifelé , mint a szülei , bár még nem olyan tökéletes. Nagyon meleg volt ma is , ezért szinte állandóan kocogtatja  Chuck csőrét  ennivalóért , vagy inkább egy kis folyadékért. Sajnos a freeweb karbantartás miatt leállt ,  és tegnap estétől ma reggelig nem volt elérhető a honlap,ez nem a mi hibánk !
2006.június 18.vasárnap- Etetés- kb. 4 perc .avi-file ( 51 MB)
Ebben az anyagban láthatjátok , hogy miért fejlődik ilyen gyorsan Jumbo ! Ludmilla hozott neki  kaját és szinte 5 másodperc alatt "bevágta" . Közben pedig a szárnyait "csattogtatta" , lehet hogy már evés közben is a repülésre gondol ?
2006.június 19.hétfő - Áll a Jumbo ,áll ! - kb. 1 perc .avi-file ( 18  MB)
Ha még bizonytalanul is , de egyre többet   álldogál JUMBO , ebből a video-ból ezt láthatod !
2006.június 20.kedd- Etetés- kb. 5  perc .avi-file ( 64  MB)
Ismét egy  etetést figyelhettek meg , ezúttal Jumbo hatalmas  egyre nagyobb kiterjesztett szárnyait is " használja"   evés közben ...
2006.június 21.szerda- Meleg van ...- kb. 1,5  perc .avi-file ( 21  MB)
Ezen a napon is nagyon , már -már elviselhetetlenül meleg volt ! Jumbo-nak megtetszett a kamera , folyamatosan  nézegette ! Megfigyelheted , hogy milyen nehezen vesz levegőt ebben a kánikulában !
2006.június 22.csütörtök - Pihenő- kb. 1  perc .avi-file ( 15  MB)
Mostanában sokkal nyugodtabb  a helyzet a fészekben , mint  akár pár héttel ezelőtt is volt.  Főleg ezeken a nehéz , meleg napokon kell "spórolni" az energiával !
2006.június 23.péntek-Csak Jumbo !- kb. 5 perc .avi-file (65 MB)
Hát bizony ezt is megértük ! Jumbo már olyan nagy , hogy "rá lehet bízni a lakást " , szóval Ludmilla és Chuck elmentek egy picit otthonról , és nem féltek egyedül hagyni  Jumbot !!! Ő viszonylag nyugodtan tekintget kifelé a fészekből , mi azért aggódtunk , nehogy kiessen ...Az anyagból azt is megláthatod , hogy milyen szépen áll a "gólyalábain" Jumbo !
2006.június 24.szombat- Nyugalom- kb. 4 perc .avi-file ( 44 MB)
Mostanában minden olyan nyugodt  a fészekben , hogy az már "gyanús" ! Szerencsésen elkerültek az országos  viharok ezidáig  minket  , reméljük
ezután sem  lesznek rendkívüli események. Még az első 1-2 repülés lesz "rizikós" Jumbo részéről , reméljük mielőbb errőlis tudósíthatunk ! Mai anyagunkban nagyon szép , békés  képeket láthattok a fészekből !
2006.június 25.vasárnap - Edzés- kb. 3,5 perc .avi-file ( 40 MB)
Mai anyagunkban Jumbo "gyakorlatait"  láthatjátok , ahogy  készül a hamarosan eljövendő repülésre. Remekül használja már szárnyait , persze még a repülés odébb van , de edzeni kell !
2006.június 26.hétfő - Kelepelőverseny- kb. 6 perc .avi-file ( 80 MB)
2006.június 26.hétfő - Etetés- kb. 3 perc .avi-file ( 34 MB)
Két anyagot is kitettünk a mai napon : az elsőből megláthatjátok , hogy milyen módon üdvözlik egymást a szülők mikor váltják egymást a fészekben , hatalmas szárnycsattogtatások és nyaktekergetések közepette ! Az "Etetés " című anyagból kiderül , hogy mennyire más ez az etetés mint amikor még többen voltak ,  Jumbo  majd leharapja  Ludmilla csőrét , alig bírja kivárni a "kaját"  !
2006.június 27.kedd - Szárnypróba - kb. 2 perc .avi-file ( 28MB)
2006.június 27.kedd - Jumbo takarít - kb. 1,5 perc .avi-file ( 24MB)
Hihetetlenül meleg van már napok óta és nem értjük miért , de délutánra az utóbbi napokban  "elbizonytalanodik" a kameránk képe , nem tudjuk most már másra fogni , szerintünk a hőségtől lehet , mivel reggelre minden megjavul...
Mai anyagainkban megfigyelhetitek Jumbo csodálatos szárnyait , bizony most már  ha  a "rendes" gólyalábain áll  összetéveszthető egy "igazi" gólyával , valamint azt is láthatjátok , hogy Jumbo házias kezd lenni  , szeret takarítani !
Lehet , hogy kislány ?!

2006.június 28.szerda - Meleg van - kb. 3 perc .avi-file ( 38MB)
Ma is nagyon meleg volt , de ez már szinte  nem is újság...Láthatjátok mai  anyagunkban , hogy  Ludmilla szinte árnyékot "csinál" kicsit kiterjesztett szárnyaival   Jumbonak , aki nagyon jól van , de szemmel láthatóan már unja ezt a nagy meleget ...Amúgy olyan nagy gólya már Jumbo , hogy a szülők reggel fél 7-től  kb. 10 óráig egyedül hagyták  , nem aggódtak , hogy valami baja esik !
2006.június 29.csütörtök - Etetés - kb. 6 perc .avi-file ( 86MB)
2006.június 29.csütörtök - Egyedül - kb. 2 perc .avi-file ( 22MB)
2006.június 29.csütörtök - Éhes vagyok - kb. 3 perc .avi-file ( 20MB)
Ma három anyagot is feltettünk , mintha éreztük volna , hogy holnap kamerát kell szerelnünk ...Sajnos hatalmas vihar jött 13.00 óra tájban és elmozdította a kamerát elég rendesen , de látni lehet mindent , ezért így hagytuk. A  filmekből láthatjátok , hogy Jumbo nagyon nagyon követelőző , szinte lelöki anyukáját a fészekből ha nem kap enni. Nagyon sokat van egyedül , ma is kb 3-4 órát délelőtt egyedül volt , a szülei kis távolságból azért figyelik  , de már megbíznak benne ! Sajnos a kamera a meleg miatt ( most már biztosak vagyunk benne hogy a meleg volt a hibás )  nem volt tökéletes , és néha a  felvételeken kicsit szétesik a kép , ezért elnézést !
2006.június 30.péntek - Egyedül - kb. 1 perc .avi-file ( 12MB)
Ma egész nap a kamera helyrehozásával voltunk elfoglalva. Az volt a dilemma tárgya , hogy  ( mivel Jumbo nem fióka már elég régóta ) nehogy izgalmában leessen a fészekből ha meglát közelről minket...Nos  szerencsére a "szerelés" ideje alatt szépen ült a  fészekben , így nem kellett aggódnunk ! Nagyon sokat  van egyedül  , ma  nem is tudtunk oyan felvételt  készíteni ahol látszanak a szülők. , amíg nem volt jó a kamera addig zajlott a fészekben az élet: ... Reméljük holnap szerencsésebbek leszünk , viszont az bebizonyosodott , hogy a rendkívüli meleg miatt esett szét délutánra picit a kép , mert mióta "normálisabb " idő van , a kamerával sincs semi gond !
2006.július 01.szombat - Tollazat igazítás - kb. 3 perc .avi-file ( 40MB )
Napközben szinte  egész nap magára hagyják szülei  Jumbot , ő pedig nagyon jól "elvan" a  fészekben , tesz -vesz  , mindig talál valami ropogtatni valót . Mai anyagunkban láthatjátok , ahogy a tollazatát rakja rendbe , ez a pár napos hűvösebb idő az esővel együtt nagyon jól jött , mert Jumbo tollazata is olyan mintha  újrafestették volna , szóval gyönyörű fehér ! Este persze megérkeznek a szülők is és sokszor akkor van táplálkozás újabban !
2006.július 02.vasárnap - Csipegetés - kb. 1 perc .avi-file ( 14MB )
Nagyon megváltozott a fészekben a napirend az elmúlt napokban ! Gyakorlatilag az van , hogy Jumbo egész nap egyedül  van a fészekben , a szülők csak pár percre jönnek fel és hoznak egy kis ennivalót , de azzal  a  mozdulattal mennek is vissza a  "terepre" ! Elég nehéz  "használható" felvételt  készíteni ! Sajnos megint valami gond van a kameránkkal , lehet hogy csere lesz belőle , de nem akarnánk folyton zaklatni Jumbot , úgyhogy húzzuk a dolgot amíg lehet ...Mai anyagunkban egy kis  kamera előtti eszegetést
vettünk fel , ami nagyon békésre sikeredett !

2006.július 03.hétfő - Ilyen nagy vagyok ! - kb. 3 perc .avi-file ( 38MB )
Nagyon egyhangú az élet  mostanában...Ma kb. 3 órán át kellet nézni a képernyőt , hogy Ludmilla 1 percet eltöltsön a fészekben , de már ment is tovább... Igazából elég esős idő volt ma , és  a szülők  keményen szoktatják Jumbot az önállóságra. Ahogy tegnap is írtam , gyakorlatilag  a nap nagy részét egyedül tölti !  Az  anyagból láthatjátok  , hogy milyen magas
( majdnem kilóg a képből ) , valamint egy  szép kis  WC használatot is láthattok ahogy anyukájától tanulta : nem a fészekbe , hanem kifelé , ahogy kell :-)

2006.július 04.kedd - 2 gólya a fészekben - kb. 4 perc .avi-file ( 56MB )
Sokan jelezték , hogy szinte alig tudnak különbséget tenni  Jumbo és a szülők között ! Ez a felvétel is jó "bizonyíték "  , tényleg magasságban már nincs különbség , eligazodási pont lehet : Jumbo csőre még fekete és lábai  is fehérek  ! A felvétel közepén elmegy Chuck és Jumbo  láthatóan elgondolkodik azon , hogy neki is ilyen "repülésfélét" kellene csinálnia  nemsokára ? Kíváncsian várjuk a fejleményeket ! :-)
2006.július 05.szerda - Gólyalábakon - kb. 2 perc .avi-file ( 29MB)
Ebben a 2 percben Jumbo már végig  "gólyalábakon" áll és  igaz néha még  beremeg egy picit  a lába , de egyre több időt  tölt így  . Már megy az egylábon állás és a vakarózás  is , szóval  tanul a mi Jumbónk , méghozzá nagyon gyorsan !
2006.július 06.csütörtök -  2006.július08. szombat - Ferde kamerával vihar után !- kb. 2 és fél perc .avi-file ( 27MB)
2006.július 06.csütörtök -  2006.július08. szombat - Így fogok repűlni ! - kb. 3 perc .avi-file ( 31MB)
A következő időszakban  tömbösítjük az összefoglalókat  , mivel  nagyon
kevés "esemény " történik a fészekben , ezért 2-3 naponta fogunk letölthető video anyagokat kitenni , mindig kiírjuk a következő letöltés időpontját !Később a kirepülés után pedig még ritkábban (kb. hetente láthattok  összefoglalókat !)  A kameránkat  ma  ( 07.08.)  sikerült helyrehozni , azt gondoljuk Jumbo is ludas az elmozdulásban , mivel  állandó repgyakorlataival  valószínű , hogy  bekavart egy picit a kamerának...Ha ide klikkelsz  akkor láthatsz néhány  aranyos fotót Jumbo-ról , amint a kamerával ismerkedik , valamint éjszakai képeket is a fészekből  ! Az első anyagban  azt láthatjátok     ( még ferde kamerával vettük fel )  , hogy Jumbo hogy szárítgatja magát vihar után !   Az elmúlt 3 nap eseménye , hogy Jumbo már apró elemelkedéseket csinál a fészekben , ezt nagyon jól láthatjátok az  " Így fogok repülni c. anyagban ! Szárnyai már repülésre készek , folyamatosan nézegeti a mélységet , és pár napon belül megtörténik az első repülés !

2006.július 09.vasárnap  -  2006.július10. hétfő - Jumbo  repülési gyakorlatokat folytat - kb. 1és fél perc .avi-file ( 22MB)
2006.július 09.vasárnap  -  2006.július10. hétfő - Folyamatosan  a fészek szélén  - kb. 3 és fél perc .avi-file ( 34MB)
Az elmúlt 2 napot  gyakorlatilag teljesen egyedül töltötte Jumbo a fészekben. Már nagyon készül a repülésre ! Ma egész nap  Ludmilla  kb 50 m-ről egy villanypózna tetejéről figyelte , hogy mire jut a "kicsi" . Ő pedig folyamatosan "gyakorolt" a szárnyaival , és  mindig a fészek legszélén állva  ismerkedett a mélységgel ... A  video anyagokból  láthatjátok mindezt , , Legközelebb szombaton  teszünk ki anyagot , addigra lehet , hogy már repülni fog !!!
JUMBO kirepült !!!!
2006.július 10.hétfő  -  2006.július15. szombat - Jumbo  közeli képeken - kb. 1 és fél perc .avi-file ( 22 MB)
2006.július 10.hétfő  -  2006.július15. szombat - Jumbo  repülési kísérletei  ferde kamerával :-) - kb. 1  perc .avi-file ( 15 MB)
2006.július 10.hétfő  -  2006.július15. szombat - Etetés Ludmilla segítségével !  - kb. 4  perc .avi-file ( 58 MB)
2006.július 10.hétfő  -  2006.július15. szombat - Etetés -2.rész Ludmilla  elmegy  !  - kb. 2  perc .avi-file ( 31 MB)
2006.július 10.hétfő  -  2006.július15. szombat - Etetés - 3. Chuck is fetűnik egy pillanatra !   - kb. 2  perc .avi-file ( 30 MB)
2006.július 10.hétfő  -  2006.július15. szombat - Jumbo  repülési gyakorlatai - felemelkedéssel !   - kb. 2  perc .avi-file ( 30 MB)
2006.július 10.hétfő  -  2006.július15. szombat - Jumbo  repülési gyakorlatai  ide-oda   - kb. 4  perc .avi-file ( 60 MB)
2006.július 10.hétfő  -  2006.július15. szombat - Jumbo  repülési gyakorlatai  ide-oda 2.rész !   - kb. 3 és fél   perc .avi-file ( 55 MB)
2006.július 10.hétfő  -  2006.július15. szombat - Jumbo fogja magát és kirepül  !!!! - kb. 3    perc .avi-file ( 48 MB)
2006.július 10.hétfő  -  2006.július15. szombat - Külső kamerával  az üres fészek ! - kb. 1    perc .avi-file ( 14 MB)
2006.július 10.hétfő  -  2006.július15. szombat - Külső kamerával  : vissza a fészekbe ! - kb.  fél    perc .avi-file ( 14 MB)
2006.július 10.hétfő  -  2006.július15. szombat - Jumbo közelről , a kamerát nézegeti  - kb.  1    perc .avi-file ( 16 MB)
2006.július 10.hétfő  -  2006.július15. szombat - Jumbo közelről , a kamerát nézegeti 2.rész  - kb.  1    perc .avi-file ( 16 MB)
Ahogy gondoltuk , megtörtént a "csoda" minden gond nélkül  a mai napon  Jumbo ( július 15-én )  szépen megtette az első repülését !!!! Az egész hét már erről szólt tulajdonképpen , folyamatosan "gyakorlatozott" , erőltette a dolgot , míg  végül rászánta magát ! Nagyon sok anyagot ( 13 db letölthető kisvideo ) tettünk ki a mai napon , szerencsére "rajta voltunk" az eseményen és sikerült a kirepülést a visszaérkezést , és a repülést is   megörökíteni ! Jumbo fotóalbuma is bővült  , ha  ide klikkelsz   szép fotókat láthatsz  Jumboról , és az első  repüléséről is ! A szülők már gyakorlatilag csak perceket tartózkodnak a fészekben , sikerült egy nagyon érdekes etetést elcsípni  , Jumbo majd letépte szegény Ludmilla fejét ! Láthatjátok a visszarepülést is kézi kamerával készült video-n , valamint  a magasabb kéményt ahova Jumbo első útját megtette  , és a  szirénát ( erről a két helyről hívták szülei egész héten ) ! Az utolsó anyagokban pedig  egész közeli  képeken nézheted a magára rendkívül büszke  Jumbot !
Ezt követően már ritkítjuk az összefoglalókat , ( 10 -12  naponta tervezünk anyagokat  ) hiszen gyakorlatilag "üres" lesz a fészek pár nap múlva , mert Jumbo egyre többször kinn lesz a terepen , mivel fel kell erősödnie , hiszen másfél hónapmúlva el kell indulni a Arfrikába ! Természetesen az állókép folyamatosan kinnmarad , amíg gólya lesz a fészekben  elérhető marad !
Amit  vállaltunk sikerült : a megszületéstől a kirepülésig  nyomon követhettétek Jumbo fejlődését ! Ezúton is szeretnénk mégegyszer megköszönni  azt a sok e-mailt , bejegyzést a vendégkönyvbe és aggódást , ahogy végigkövettétek több százan  velünk együtt ennek a gólyacsaládnak az elmúlt 2 hónapját !
Természetesen minden anyag itt a honlapon kinnmarad , és ősztől tervezzük egy DVD  kiadását , amin összefoglalva látható minden fontos esemény !

JUMBO kirepült !!!!
2006.július 15.  -  2006.július 26. - Jumbo közelről I.  - kb.  1    perc .avi-file ( 16 MB)
2006.július 15.  -  2006.július 26. - Jumbo közelről II.  - kb.  1    perc .avi-file ( 19 MB)
2006.július 15.  -  2006.július 26. - Jumbo közelről III.  - kb.  1    perc .avi-file ( 16 MB)

Amit gondoltunk bejött :  Jumbo  egyre kevesebb időt tölt a fészekben , hatalmas "igazi" gólyává fejlődött ! Elég nehéz őt a fészekben lefilmezni ,  a három rövid összefoglalón azért megfigyelheted... Sajnos a kameránk képe elég sokszor "zizi" lesz ebben a nagy melegben , egyszerűen szétesik a kép egy bizonyos hőmérséklet felett , de  ez van ...A napi többszöri áramszünetekről sem mi tehetünk , de  ezért is elnézést kérünk ...Most már nem változik olyan sokat Jumbo , hiszen lassan kész  gólya már !

2006.július 26.  -  2006.augusztus 21. - Az utolsó felvételek  Jumboról  I.  - kb.  1    perc .avi-file ( 10 MB)
2006.július 26.  -  2006.augusztus 21. - Az utolsó felvételek  Jumboról  II.  - kb.  1    perc .avi-file ( 12 MB)
2006.július 26.  -  2006.augusztus 21. - Az utolsó felvételek  Jumboról  III.  - kb.  1    perc .avi-file ( 14 MB)
2006.július 26.  -  2006.augusztus 21. - Az utolsó felvételek  Jumboról  IV.  - kb.  1    perc .avi-file ( 12 MB)
2006.július 26.  -  2006.augusztus 21. - Az utolsó felvételek  Jumboról  V.  - kb.  2    perc .avi-file ( 25 MB)

Az utóbbi két hétben már alig-alig volt Jumbo a fészekben , lelkes Jumbo rajongók figyelő szolgálatot hoztak létre , hogy "elcsíphessék" a fészekben  , de egyre ritkábban sikerült ! Itt az utolsó anyagokat tesszük közzé , azt gyanítjuk nem lesz több , mivel Jumbo 3-4 napja nem látható , lehet hogy már útban van Afrika  felé ! Amennyiben mégis megjelenne , természetesen bővítjük a letölthető anyagok listáját ! Mindenkinek
ezúton is szeretnénk mégegyszer megköszönni  azt a sok e-mailt , bejegyzést a vendégkönyvbe és aggódást , ahogy végigkövettétek több százan  velünk együtt ennek a gólyacsaládnak az elmúlt 3 hónapját ,  jövőre szeretnénk  ismét  ezt megísmételni , tehát jövőre veletek ugyanitt !!! Az anyagok természetesen kinn maradnak és elérhetőek lesznek !





A project a Dél-Dunántúli Gólyaprogram  támogatásával működik !

A kamera gyors cseréjét  köszönjük a
 Mini-RC BT-nek 
honlapjukat az alábbi linkre kattintva megtekintheted !
http://www.minikamera.hu/